En hemlagad hamburgare faller alltid på brödet. Gott bröd går inte att köpa i affären men det minst äckliga är Max Friscobröd. Jag har ofta tänkt att jag ska hitta nån god nybakt fralla eller liknande att ha som bröd men det har alltid fallit på formen, priset eller att frallan saknar rätt sprödhet. Jag tar gärna emot bra tips på hamburgerbröd.
Det är resten i hamburgaren som är grejen och det allra viktigaste är att få till köttet. Tricket är att blanda 400g färs med ett ägg, salt, peppar, bra buljong och en massa finfördelat vitt bröd. Det sista är superviktigt för att inte få för mastigt kött. Ta inkråmet på en fralla till 400g. Blanda ihop allt och stek köttet i massvis med smör, skeda gärna över smöret medan du steker. Om du ska steka något av dina pålägg, bacon eller röd lök med champinjoner, så gör det innan du steker köttet och diska inte stekpannan mellan.
Härifrån får du göra som du vill med pålägg men man måste ha dressing. Följande recept är till världens lättaste sås. Jag har döpt den till Hägersten-såsen eftersom den är så snabb- och lättlagad att åsens ursprungsbefolkning kommer att klara av den.
2 dl Creme Fraiche
1 msk Ajvar
Salt
Peppar
Hotta upp den med kryddor om du tror att du förstår mat.
Hamburgaren kan göras i vegetarisk variant men det är inget jag rekommenderar eftersom det bara innebär att vegetarianen har köttavund om den måste laga klassiska kötträtter utan att använda kött.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar