En hummus, två sätt. Antingen köper du kikärtor på konserv eller så kokar du dem. Jag valde utan anledning att koka. Fördelen är att du lätt kan mosa dina nykokta kikärtor med ett mosjärn (!) och få en väldigt fin konsistens. Nackdelen är att det tar ca 10 timmar, istället för 30 minuter.
Ett problem med hummus är att det är så svårt att hitta matchande ting att äta till. Röran inbjuder till dipp men varken nachochips eller morötter duger. Det slutar med att man gjort sitt mos i onödan. Och det tog typ 10 timmar.
Recept
3-4 dl torkade kikärtor
1 liter vatten
salt
Blötlägg i 8-16 timmar
Byt vatten och koka i 2-3 kvartar
Häll av och mosa med 1-2 klyftor vitlök, salt, peppar och massvis med olivolja.
Jag förutsätter att ni tar så mycket av de sistnämda ingredienserna som ni själva anser passa. Man måste smaka av.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar